08.03.2019

HEI KAIKKI LUKUTAITOISET!

Kävin juuri aamulenkillä, ostin kaupasta askillisen salmiakkia, ja aloin kirjoittaa (nami nami!). Illalla oli sellainen fiilis, että haluaisin kirjoittaa tänne pitkästä aikaa ja tässä sitä ollaan. Iskän kanssa vähän suunniteltiin, että menisin tänään hänen luokseen viikonlopuksi, joten iskää tässä vähän odottelen hakemaan minut. Siellä minulla on aina rauhaisa paikka (keskellä maaseutua) lueskella ja kuunnella musiikkia, ja siellä ei tule oikeastaan ollenkaan käytettyä tietokonetta, mikä on mielestäni nykyaikana aika hieno juttu. Ei siellä ole edes mitään pelikoneita, joita omassa kodissani on niin paljon, etten jaksa edes laskea!

Hassua muuten yksi asia! Vasta nyt hoksasin, että voisin laittaa jotain musiikkia soimaan. Oma Spotify-listahan on se tuttu ja turvallinen. Siinä on 419 suosikkibiisiäni, jotka kestävät yhteensä 29 tuntia 5 minuuttia. Lista kasvaa yhä sitä mukaa, kun löydän hyvää musiikkia. Ainoastaan jotain suosikkejani konemusiikin ja klassisen musiikin puolelta olen jättänyt listan ulkopuolelle, mutta ehkä teen niille omat listat jossain vaiheessa.

Minähän kuuntelen musiikkia oikeastaan melkein aina kun mahdollista. Samoin kuin veljeni. Hän tykkää musiikin kuuntelusta niin paljon, että ajatteli ostaa tänään uudet kuulokkeet. Sellaiset langattomat vastamelukuulokkeet kuin B&O PLAY BEOPLAY H9i NATURAL. En halua kertoa hintaa tässä, hakekaa Googlella, jos kiinnostaa. Kyllä minä häntä vähän kehoitin miettimään, haluaisiko hän käyttää sen rahamäärän mieluummin johonkin muuhun, mutta musiikki taitaa olla veljelleni tärkeä juttu. Toivon kovasti, että kuulokkeet ovat todella niin hyvät kuin sillä rahalla pitäisi! Oikeastaan vähän jännittää odotella, että ostaako hän ne tosiaan!

Videopeleistä suosikkejani ovat olleet viime aikoina lähinnä FPS-moninpelit ja ajopelit. Toki shakkia tulee pelattua tietokonella myös ja tapaan sanoa, että pelaan sitä liikaakin. Arviolta olen pelannut shakkia ainakin 20.000 pelin verran. Ehkä 30.000, vaikea sanoa. Alle 100.000 voi mielestäni varmuudella sanoa. Muutama päivä sitten kokeilin uudestaan PS4:llä Dirt Rallya, joka aikanaan aluksi tuntui jotenkin niin vaikealta, että pelasin sitä vain hetken. Sitten katsoin, kun sen uudempaa versiota pelattiin Twitchissä, ja innostuin pelaamaan tätä ekaa osaa. Nyt olen tosissani alkanut haaveilla peliratista ja sitä pelitapaahan on netissä kehuttu paljon paremmaksi kuin tavallista ohjainta. Myös Twitchissä kun seurasin pelaajia, joka ikinen pelasi ratilla. Se on siis luultavasti seuraava suuri ostokseni, ja vinkit sopivasta ratista olisivatkin nyt tervetulleita! 🙂

Dirt Rally 2:n mielelläni ostaisin siis, mutta toukokuussa pitäisi ilmestyä uusi Sonic-ajopeli, joka kiinnostaa myös kovasti. Olen pelannut tietokoneella peliä Sonic & All-Stars Racing Transformed ja todennut sen hyväksi peliksi. Siksi luulen, että tämä uusikin voi olla hyvä.

Salmiakki on mustaa! Muistan, kun olin ihan pikkupoika ja piirtelin tusseilla veljeni kanssa. Se oli sitä aikaa, kun en edes vielä tiennyt värien nimiä. Osoitin sen väristä kynää, minkä näkee kun silmät on kiinni tai silloin kun aurinko on jossain piilossa ja sähkölasku maksamatta, ja kysyin veljeltäni, että mitä väriä se on. Vastaus oli, että ”se on mustaa”. Jonkin aikaa sen jälkeen puhuin sitten, että ne kynät olivat ”mustaata väriä”. Onneksi äiti sitten korjasi pian väärinymmärrykseni. Kun olin lapsi, äiti ihmetteli myös sitä, että halusin aina käyttää mustaa väriä, vaikka hän oli antanut paljon erilaisia tusseja käytettäväksi. Syy oli yksinkertaisesti se, että se erottui parhaiten valkoisella paperilla. Niistä ajoista lähtien musta on ollut suosikkivärini sinisen ohella. Voi olla, että sininenkin erottui hyvin paperilla.

Vaikka tykkään mustasta väristä paljon, on valo jotain ihan muuta. Etenkin auringonvalo, siinä on jotain todella suloista! Ja eriväriset valot! Muistan esimerkiksi lapsuudenkaverini sinisenä hohtavan leikkimiekan, joka tuntui jotenkin todella hienolta. Ja MP3-soittimeni, johon sai valittua muutaman värin välillä näytön taustavalon. Siinä soittimessa oli muistaakseni vain 128 MB:tä muistia, mutta se oli silti siisteimpiä esineitä, jotka olen omistanut! En tiedä missä se nykyään lojuu, ehkä mennyt jo jonnekin kaatopaikalle. Voi kun se löytyisi jostain! Lisää valoa maailmaan kiitos! Nyt jotenkin toivon, että olisi jo kesä. Onhan se kiva silloin tällöin nähdä vähän luntakin maassa, mutta kesällä on ihan eri meininki. Yksi mukavimpia muistojani varhaisesta lapsuudestani on, kun kävimme isän ja veljen kanssa maauimalassa vain katselemassa (enhän minä uida osannut, eikä veljenikään) ja juomassa Jaffa-limsaa ja oli VALOISAA. Toinen kesäinen hieno muistoni on se, kun pyöräilimme mummolaan ja matkan varrella tien vieressä oli paljon kukkia. Jostain syystä J. Karjalaisen kappale ”Hän” tuo tällaisia muistoja mieleeni. Ehkä se kappale soi jossain Pekko-elokuvassa, jossa oli jotain samanlaista kuin muistossani tai muistini tekee tepposet.

Vielä nuorempana opin veljeltäni myös sanat ”hyvä” ja ”paha”. Olin hetken vähän ihmeissäni, kun tajusin niiden tarkoituksen. Voi olla, että olin silloin niin pieni, etten vielä ymmärtänyt, että on olemassa pahaa ja hyvää. Ehkä vähän niin kuin Aatamilla ja Eevalla paratiisissa.

Auringosta olen lukenut jonkin verran yhdestä tiedelehdestä, jonka sain vähän aikaa sitten veljeltäni. Tiedän esimerkiksi, että aurinko sijaitsee noin 149,6 miljoonan kilometrin päässä meidän pallostamme ja sitä matkaa kutsutaan myös tähtitieteelliseksi yksiköksi (englanniksi astronomical unit ja lyhennettynä au). Auringossa on muuten myös yksi mielenkiintoinen juttu! Sen pinnan lämpötila on jotain alle 6000 celsiusastetta, mutta kauempana koronassa lämpötila on jopa miljoonasta kolmeen miljoonaan astetta lämpöä! Tätä tutkijat ovat ihmetelleet kovasti ja mahdollisia selityksiäkin on keksitty. Kas näin. Toivottavasti muistin oikein. 🙂

Mukavia muistoja minulla on myös tietokoneella olemisesta. Etenkin joskus ihan 2000-luvun alussa tuli tehtyä siistejä juttuja tietokoneella. Chättäilyä, kotisivujen väsäämistä, 3d-mallintamista, säveltämistä, pelaamista, kaikenlaista. Tuli käytyä paljon mielenkiintoisia keskusteluja mielenkiintoisien ihmisten kanssa. En tiedä miksi en enää tykkää tsättäillä, vaikka se aikanaan oli niin kivaa. Ehkä se vain tuli koettua jo. Tietokoneisiin ja ensimmäisiin Nintendo-pelikonsoleihin liittyy minulla tosi paljon nostalgisia fiiliksiä. Kyllähän minä nyt olen ostanut ne uudet mini-versiot NES:stä ja SNES:stä, mutta paljon on pelejä, joita olen jäänyt kaipaamaan.

Vielä on paljon karkkeja jäljellä!

Darude on Euroviisu-kilpailijamme tänä vuonna. Jotenkin toivoin, että hänen kolmesta biisistä olisi valittu se kaikkein ensimmäinen ”Release Me” ja olin pettynyt, kun ”Look Away” voitti kilpailun ylivoimaisesti. Tottakai kuitenkin toivon, että Suomi voittaa kilpailun, vaikka olenkin aika varma, että sijoitus on taas alhainen. Mutta eipä sillä mitään väliä tietysti ole. Euroviisut on sellainen juttu, josta en ole koskaan ollut kovin kiinnostunut. Spotify-soittolistoillanikaan ei varmaan ole kuin muutama euroviisukappale, jos sitäkään. Onneksi samoihin aikoihin tulee kyllä jääkiekon MM-kilpailut, jota kyllä mielelläni katson. Ja siinähän me pärjätään ihan hyvin! 🙂

Juuri tällä hetkellä soittolistaltani soi Miljoonasateen kappale Marraskuu. En muista minkä ikäinen olin, kun katselin Miljoonasateen konserttia TV:stä. Ehkä n. 3-vuotias. En muista kuulleeni siitä konsertista muita kappaleita kuin Marraskuun. Se oli tallennettu VHS-kasetille joten näin sen useamman kerran. Jos oikein muistan, kappale kuulosti ihan samalta kuin tämä, joka juuri nyt soi, joten luultavasti kyseessä oli joku musiikkivideo tai playback-esitys. Vaikka tästä on hyvin kauan, muistan sellaisen yksityiskohdan että laulajalla oli farkut jalassa. Sehän se kaikkein olennaisinta oli! 🙂 Tykkään kappaleessa nykyään erityisesti kohdasta, jossa pelataan ristinollaa päivin öin, koska itsekin olin joskus viitisentoista vuotta sitten mielestäni aika kova ristinollan pelaaja! Miljoonasateella on muitakin hyviä kappaleita.

Veli tilasi minulta uuden biisin hänen uutta legoanimaatiotaan varten, joten minun pitäisi olla tekemässä tällä hetkellä musiikkia. Musiikki on muuten yksi niitä sanoja, jotka veljeni opetti minulle. Muistan tilanteenkin! Olimme keittiön pöydän ääressä ja äiti otti pienellä sinisellä lusikalla kahvia paketista kahvinkeittimeen kun veljeni alkoi puhua ”musiikista”. Kysyin mitä se tarkoittaa ja vastaus oli, että samaa kuin laulu. Pitkän aikaa musiikista tuli aina mieleen se sininen lusikka. Pyydän kovasti veljeltäni anteeksi, jos en saa uutta sävellystä tänään aikaiseksi.

Ja paljon terveisiä pikkuveljelle! 🙂

Tässä uusin löytöni bändiltä nimeltä STEREO. Hyvä biisi, hyvä biisi! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

70 − 69 =