2020!

Hyvää uutta vuotta kaikille! 🙂

Joulu ei ollut viime vuonna valkoinen. Nytkin lunta on maassa aivan vähän. Muuten jouluni meni hyvin ja sain muutaman lahjankin. Yksi niistä on tämä, jota käytän tässä kaiken aikaa, eli näppäimistö (Exibel GKX-6). Tällä on vaikeampi kirjoittaa kuin edellisellä, joten tekstikin saattaa nyt olla vähän erilaista. Kirjoitusvirheitä tuntuu tulevan enemmän kuin koskaan. Tämä on kuitenkin hienompi ja olevinaan enemmän tarkoitettu pelaamiseen kuin edellinen näppäimistöni. Siinä oli kuitenkin kätevä ajastin, jota aina käytin valmistaessani HK:n sinistä makkaraa ja ranskanperunoita (nyt pitää käyttää tällaista: https://www.timeanddate.com/timer/). Sain lahjaksi myös mm. kirjan, jonka kirjoittajista yksi on Greta Thunberg. Kirja on minulla jonossa seuraavana.

Olen tietenkin lukenut tapani mukaan paljon kirjoja viime aikoina. Pisin niistä on ollut Jari Tervon Vesa-Matti Loirista kertova kirja. Vesa-Matti Loirin olen tiennyt jo ihan pikkulapsesta asti. Olin varmasti hyvin nuori, kun katselin Uuno Turhapuro -elokuvaa kaverin kotona naapurissa (en kokonaan, pätkän vain). Kaverilla oli myös Uno-pelikortit ja luulin, että niillä on jotakin tekemistä Uuno Turhapuron kanssa. Pertti Pasanen taas oli hyvin tuttu Speden speleistä, jossa mummonikin joskus oli pelaamassa rahasta. Pertti Pasasen ja Vesa-Matti Loirin komiikka on mielestäni hauskaa ja usein hyvin viatonta. Omistan jotain heidän vanhojen sarjojensa jaksoja DVD:eillä, kaikkia en ole vielä ehtinyt edes katsoa. Kirja oli mielenkiintoinen ja voit ostaa sen täältä tavallisena kirjana: https://www.adlibris.com/fi/kirja/loiri-9789511319801?campaignId=6e247ff5-c526-4903-a14e-92e1e665bf23. Täältä se taas löytyy e-kirjana: https://kirja.elisa.fi/ekirja/loiri. Suosittelen ostamaan, jos Vesku kiinnostaa!

Tällä hetkellä luen Ready Player One -kirjaa (taasko se puhuu siitä?!) englanniksi ensimmäistä kertaa. Jotenkin tuntuu kokemus hieman erilaiselta kuin suomenkielisenä. Ja sehän on vain hyvä asia! Lisäksi velipoika lainasi minulle kirjastosta saman englanninkielisen kirjan äänikirjana. Kiitoksia veljelle! 🙂 Suunnilleen vuoden vaihtumisen aikaan minulla on ollut tapana lukea Aku Ankkaa. Tällä kertaa luin Don Rosan Roope Ankan elämä ja teot. Pikkuvelihän senkin minulle osti jostain nettikaupasta käytettynä ja hyväkuntoisena. Pitää kohdella varoen sitä – aikaisemmin ostamamme on mennyt jo huonoon kuntoon.

Aloin tuossa jokin aika sitten pelata uudestaan läpi Wolfenstein 3D-peliä. Löysin netistä yhden päivityksen, joka tuo peliin muutamia parannuksia. Pelistä löytyy nyt kartta, tähtäin ja parempi ohjaus näppäimistö-hiiri-kombinaatiolle. Käsittääkseni peliin on myös fanien tekemiä lisäkenttiä, joihin aion tutustua sitten, kun olen pelannut pelin taas läpi. Muistaakseni olen aikaisemmin pelannut läpi myös virallisen lisäosan Spear of Destinyn, mutta en saanut jostain syystä nyt asennettua CD:ltä sitä. Täytyy vissiin tutkia, saisiko sitä netistä ostettua. Moni muukin vanhempi peli kiinnostaa nyt kovasti. Suhteellisen vanhoja pelejä minulla odottaa tuolla huoneen nurkassa muutama ”torni”, mutta osaa niistä ei voi pelata näinkin uudella käyttöjärjestelmällä kuin Windows 8.1. Olen haaveillut vanhan tietokoneen ostamisesta. Sellaisen jossa toimii vanhat pelit hyvin.

Minulla on jonkin sortin kokoelma vanhoja ja uusia pelikoneita (ja hyviä pelejä). Tykkään kerätä niitä ja olen kiinnostunut retrokonsoleiden uudesta tulemisesta. Esimerkiksi minulta löytyy uudistetut versiot Commodore 64:stä, Atari 2600:sta ja ensimmäisestä Playstationista. Pienessä asunnossani ei ole paljon tilaa, joten olen kuljettanut niitä hiljalleen iskäni kotiin.

Tilasin tuossa muutama päivä sitten Verkkokauppa.comista uuden sävellysohjelman, eli FL Studion. Olisi sen voinut ladata suoraan netistäkin, mutta halusin saada sen fyysisenä, jotta voin asettaa sen paketin kirjahyllyyni. En ole ollut kovin tyytyväinen nykyään käyttämääni sävellysohjelmaan Reasoniin. Se on muuten hyvä ohjelma, mutta jostakin syystä en saa sillä aikaiseksi sellaisia soundeja kuin haluaisin. Vaikka FL Studio ei olisikaan parempi, saanpahan ainakin vähän vaihtelua ja uutta näkökulmaa säveltämiseen. Tässä linkki, jonka kautta voit tilata FL Studion: https://www.verkkokauppa.com/fi/product/56924/gbqxd/FL-Studio-Producer-Edition-ohjelmisto-PC-ja-Mac. Tässä vielä FL Studion oma nettisivu, josta ohjelman voi myös ladata tietokoneelleen: https://www.image-line.com/flstudio/. FL Studiohan on siitä hyvä ohjelma, että kun sen on kerran ostanut, saa kaikki uudet versiot ilmaiseksi! Ja hintaahan sillä on vain parisataa euroa, joten pääsee tämän kanssa vähän halvemmalla kuin monen muun softan kanssa. Netistä löysin tiedon, että edesmennyt Aviciikin käytti tätä sävellysohjelmaa.

Juttua kirjanlukulaitteista

Ensimmäisen kirjanlukulaitteeni ostin parisen vuotta sitten. Se oli Amazon Kindle Paperwhite 2015, ja 170 euron hintainen. Olen ollut todella tyytyväinen ostokseeni, laitteessa ei ole oikeastaan mitään vikaa ja sille on todella helppoa ostaa e-kirjoja Amazon-verkkokaupasta. Kuitenkaan siinä ei ole oikeastaan muita ominaisuuksia kuin lukeminen – sillä ei voi esimerkiksi piirtää, pelata tai kuunnella äänikirjoja. Nettiselain siitä tosin löytyy, mutta se on niin alkeellinen ettei sillä paljon mitään tee. Paljon mieluummin sitä selaa nettiä vaikka älypuhelimella. Siihen voi ostaa kirjoja myös vaikkapa Elisa Kirjasta, mutta silloin ne täytyy konvertoida oikeaan muotoon jollakin kääntäjällä, joita löytyy netistä. Akun kesto on hyvä, joten laitetta ei tarvitse kaiken aikaa ladata, ja näyttö niin hyvin tehty, että sitä jaksaa katsella vaikka kuinka kauan. Kokemus on tosiaan yhtä hyvä kuin jos tavallista kirjaa lukisi, sen olen todistanut lukemalla samoja kirjoja sekä e-kirjana että tavallisena. Koska laite on suunniteltu vain kirjojen lukemiseen, on sen näyttö mustavalkoinen.

Kindlessä on kuitenkin joitakin hyviä lisäominaisuuksia ja sitä on mukava käyttää. Hieno juttu on esimerkiksi sanakirja, jonka avulla voi hyvin nopeasti vaikka tarkistaa mitä jokin englanninkielinen sana on suomeksi. Wikipediastakin voi nopeasti hakea tietoa mistä tahansa sanasta.

Myöhemmin ostin vielä toisen lukulaitteen, tällä kertaa Sonyn (joka ei enää valmista lukulaitteita) tekemän. Ostin sen itse asiassa kirjastosta melko halpaan hintaan poistomyynnistä. En koskaan lukenut laitteella yhtä ainoata kirjaa ja mielestäni laite on paljon huonompi kuin esimerkiksi kaikki Kindlet. Sonyn laitteesta taisi puuttua taustavalo kokonaan, joten kirjoja piti lukea muulla valaistuksella. Muitakin eroja Kindleen löytyi. Muistaakseni mukana tuli esimerkiksi kosketusnäyttöä varten kynä, jolla pystyi alkeellisesti piirtämään. Vaikea kirjoittaa tästä vehkeestä sen enempää, kun en muista kovin tarkkaan millainen se oli.

Kolmannen lukulaitteen ostin aiemmin tänä vuonna (2019), PocketBook Aqua 2:n. Ostin sen kai ainoastaan siksi, että se näytti niin hienolta, se on kauniin sininen. Ensivaikutelma oli vähän sellainen, että ihan kuin tässä olisi jotain vikaa. Teksti näytti jotenkin epätarkalta ja välillä teksti paloi kiinni ruutuun, eli edellisen sivun sanat jäi himmeänä näkymään. Mutta kun luin ensimmäistä kirjaani laitteella, en huomannut enää mitään ongelmia. Fonttivalikoima on ehkä hienompi kuin omistamallani Kindlellä. Laite kestää hyvin pölyä ja vettä, joten sitä voi käyttää vaikka vedessä loikoillen. Muistaakseni sen voi laksea alle metrin verran syvälle veteen. Laite on myös monipuolisempi kuin kaksi aiemmin ostamaani. Sillä voi pelata vaikka shakkia tai sudokua, mutta niiden vaikeusasteet taitavat olla aika korkealla. Kovin hidas Aqua 2 kuitenkin on, ehkä jopa hitaampi kuin nuo kaksi muuta. Se on kuitenkin kaiketi lukulaitteissa käytettävän teknologian takia luonnollista.

Aqualla voi kuunnella englanninkieliset kirjat puheäänen muodossa! Erilaisia lukijaääniä on useampi ja niiden lataamisessa internetistä kestää niin kauan, että olen kokeillut vain kahta. Molemmat olivat miellyttäviä. Haaveenani olisikin ostaa suosikkikirjani Ready Player One englanniksi ja kuunnella se tällä lukulaitteella.

Netissä luki, että Aquassa olisi paikka muistikortille, mutta ei ole. Se ei tosin haittaa, koska ei niitä kirjoja kerralla tarvi niin paljon laitteessa olla. Ja onhan tässä sentään niin paljon tilaa, että ei sitä saa helposti loppumaan muuten kuin niillä äänikirjoilla.

Joitakin ominaisuuksia en ole saanut tällä lukulaitteella toimimaan. Esimerkiksi siinä pitäisi olla jonkinlainen sisäänrakennettu kauppa, mutta en pääse siihen sisään. ReadRate ja send-to-PocketBook eivät tunnu toimivan.

Muunlaisista lukulaitteista minulla ei siis ole kokemusta. Jos harkitset lukulaitteen ostamista, niin voisin suositella ainakin Kindleä ja PocketBookia. Kindle on erinomainen, jos haluat ostaa kirjat englanniksi Amazonista. Lukukokemus näillä laitteilla on aika lailla sama.

PocketBook Aqua 2:n voit ostaa täältä:

https://www.verkkokauppa.com/fi/product/25535/ktcgv/PocketBook-Aqua-2-e-kirjojen-lukulaite

Ja Amazon Kindle Paperwhite 2015 täältä:

https://www.verkkokauppa.com/fi/product/53221/hsqdb/Amazon-Kindle-Paperwhite-2015-WiFi-e-kirjanlukulaite-musta

Linkit vievät Verkkokauppa.comiin, josta löytyy myös joitakin muita samojen valmistajien lukulaitteita. Kannattaa vähän katsella, mikä tuntuu sopivimmalta!

27.05.2018

Tulin juuri iskän luota maaseudulta. Siellä luin vähän kirjoja ja lehtiä ja katselin jalkapalloa. Real Madrid voitti Mestarien liigan, jonka finaalissa oli vastassa Liverpool. Periaatteessa ratkaisun teki Liverpoolin maalivahti joka teki pari isompaa mokaa, joista tuli pari maaliakin vastustajille. Pianhan alkaa taas jalkapallon MM-kisatkin. Muistaakseni parin viikon ja neljän päivän päästä, eli 14.06.2018. Kisathan pidetään Venäjällä ja ensimmäinen peli onkin Venäjä vastaan Saudi-Arabia. Nyt tulee varmaan vietettyä osa kesästä TV:n ääressä! 🙂

Lukemani kirjat olivat Jesper Juul – The art of failure – An Essay on the pain of playing video games (e-kirja) ja Stephen King – Laurie (e-kirja), jonka mainitsinkin aiemmin olevan täysin ilmaisessa jakelussa internetissä. Ei mielestäni kumpikaan ollut hyvä kirja, mutta molemmista oppi taas sitä enkunkieltä.

Ensimmäisen kirjan voit ostaa sähköisenä täältä (hinta on tosin ehkä turhan kova, kymmenisen euroa!):
https://www.amazon.com/Art-Failure-Playing-Playful-Thinking/dp/0262529955

Stephen Kingin kirjan voit suoraan ladata ilmaiseksi tästä:
https://stephenking.com/other/stephenking-laurie.pdf

Lehti, jonka luin oli nimeltään BBC Bookazine Tieteellinen opas Onnellisuuteen. Ei parhaita tiedelehtiä mitä olen lukenut, mutta ihan mielenkiintoinen. Tätä lehteä löytyy varmaan monesta ruokakaupasta ja näin.

Elisa Kirjassa on viikonlopun ajan ollut e-kirjat ja äänikirjat alennuksessa, kaikkien hinnasta on 20% mennyt veks! Itse ostin seuraavat kirjat:
Anders de la Motte – Lume
Anders de la Motte – Kupla
Aleksi Delikouras – Nörtti – New Game

Tarjous on muuten ohi huomenna aamukahdeksalta, joten nyt kannattaa ostaa kirjoja!

Anders de la Motten kirjat ostin, koska pidin trilogian ensimmäisestä osasta Peli. Nörtti-kirjan taas siksi, että sitä on suositeltu minulle.

Huomenna aamulla on sählyporukkamme viimeinen pelikerta vähään aikaan ja jatkamme sähläämistä syksyllä. No, saanpahan nyt ainakin valvoa taas sunnuntai-iltaisin ja kuunnella Avaruusromua-ohjelman tuoreeltaan! 🙂

Ostimme veljen kanssa Pleikkarille Detroit: Become Human -pelin. Olen nyt vähän katsellut vierestä, kun veljeni on pelannut ja ainakin grafiikka on tosi hienoa. Niin kuin nykyään aika monessa pelissä on tapana olla. Juonesta en vielä paljon tiedä, mutta aika pitkälti liittyy ihmismäisiin robotteihin. Itse asiassa taidan käydä seuraamaan veljeni peliä juuri nyt! 🙂

Tässä nyt tällaisia asioita, mitä tuli äkkiseltään mieleen. Kirjoittelen taas, kun saan jotain ideoita.

Hei hei!

Hmmmmm. Mielenkiintoinen loppu pelillä! 😀

Yuval Noah Harari – Sapiens – Ihmisen lyhyt historia (kirja luettu)

Mielenkiintoinen kirja ihmisen historiasta. Useasta asiasta olin eri mieltä, mutta on avartavaa ymmärtää toisten näkemyksiä. Kirja on käsittääkseni suosittu ja sitä on myyty paljon.

Kirjan saa Adlibrisistä hintaan 12,78 € (aika hyvä hinta näin paksulle kirjalle!):

https://www.adlibris.com/fi/kirja/sapiens-9789522794703?gclid=CjwKCAjwxZnYBRAVEiwANMTRX5Xrjer08xmBiQ8f_uhd2sqCw-iNbbIddnLMW5qQvoLY7u23EcX2JxoCXLYQAvD_BwE

Seuraavaksi luen Kindlellä e-kirjan. Kyseessä on Jesper Juulin The Art of Failure – An Essey on the Pain of Playing Video Games.

Halpoja peliaiheisia kirjoja Humble Bundlessa!

Humble Bundlesta saa vielä n. vuorokauden ajan peliaiheisia e-kirjoja. Itse ostin ne ja halusin ilmoittaa asiasta, koska ne ovat halpoja! Laadusta en sitten tiedä, luulen että ihan mielenkiintoisia ovat. Noin 12 eurolla saa siis 18 kirjaa, mutta jos ei halua maksaa niin paljon, voi ostaa pienemmän paketin kirjoja.

Tässä linkki: https://www.humblebundle.com/books/game-studies-books?hmb_source=navbar&hmb_medium=product_tile&hmb_campaign=tile_index_3

Telkkarista tulee muuten tänään illalla Leijonien jääkiekkoa. Ja itse asiassa tälläkin hetkellä. Palaanpa siis takaisin ottelun pariin! 🙂

Päivitys:
Suomihan se siinä Venäjän voitti! 🙂

Elisa Kirjasta saa ilmaisen e-kirjan!

Eli Elisa Kirjasta saa hetken aikaa valita itselleen ilmaisen e-kirjan tulevan ystävänpäivän kunniaksi. Vaihtoehtoja on kolme: Eve Hietamiehen Yösyöttö, Nina Georgen Pieni kirjapuoti Pariisissa ja Jarkko Sipilän Valheen kasvot. Itse valitsin näistä ensimmäisen.

Tässä linkki:

https://kirja.elisa.fi/kampanja/ystavaetu

Mukavia lukuhetkiä!

Harri Nykänen – Raidin joulu (äänikirja ja e-kirja ilmaiseksi)

Eli Elisa Kirjasta löytyy Harri Nykäsen Raidin joulu ilmaiseksi sekä äänikirjana että e-kirjana.

E-kirjan saat täältä:
https://kirja.elisa.fi/ekirja/raidin-joulu

Äänikirjan saat täältä:
https://kirja.elisa.fi/aanikirja/raidin-joulu

Toivon, että kyseessä on hieno jouluntunnelmainen kirja. Ajattelinkin lukea sen jouluaattona.

Jules Verne – Maasta kuuhun (e-kirja) (kirja luettu)

Jules Vernen Maasta kuuhun on ensimmäinen elektroninen kirja, jonka olen lukenut. Luin sen uudella Kindlelläni, jonka ostin siksi, että kaverini hehkutti sitä ja olin jo ajatellut, että sellainen lukulaite voisi olla hyvä ostos. Ja laite onkin tosi hyvä, sitä on todella miellyttävä käyttää. 🙂

Kirjan voi ladata tästä:

http://www.lonnrot.net/kirjat/0973.zip

Kindlen voi ostaa täältä (hintaan 169,90 €):

https://www.verkkokauppa.com/fi/product/53221/hsqdb/Amazon-Kindle-Paperwhite-2015-WiFi-e-kirjanlukulaite-musta

Paavo Väyrynen – On totuuden aika (osat 1 ja 2) (kirjat luettu)

Paavo Väyrysen kaksiosainen kirja, muistaakseni vuodelta 1993, kertoo politiikasta. Paavo kirjoittaa toivovansa, että lukukokemus on terapeuttinen. Ehkä se oli sitäkin.

Kirjat voi ostaa e-kirjoina seuraavista osoitteista:

https://kirja.elisa.fi/ekirja/totuuden-aika-1

https://kirja.elisa.fi/ekirja/totuuden-aika-2

Tämän jälkeen kyllä tekee mieli lukea jotain viihdyttävää. Pikkuveli lainasi minulle Erkki Melartinin ”Minä uskon -” -kirjan, jota aloin jo lukemaan. Kirja sisältää mielenkiintoisia mietelauseita.